Rehabilitacija nogu i hoda

Hod je temeljna i automatska djelatnost te izraz psihofizičkih značajki svakog pojedinca. Razvoj hoda počinje u ranom djetinjstvu kada se postepeno iz mjeseca u mjesec i iz godine u godinu vidi napredovanje u motoričkom razvoju i stabilnosti, što je preduvjet za razvoj hoda.

U hodu je prisutno usklađeno djelovanje više mišića, a upravo usklađena akcija mišića kuka, zdjelice, kralješnice, trupa i donjih ekstremiteta omogućuje složen mehanizam hoda.

U normalnom hodu u pokretima sudjeluje cijelo tijelo, pa poremećaj ili bol u bilo kojem dijelu tijela može se odraziti i na funkciju hoda. Stoga je rehabilitacija hoda potrebna i nužna kod brojnih  neurološki ili ortopedski uzrokovanih stanja, ozljeda ili oštećenja.

PERPEDES je najnoviji robotski uređaj za rehabilitaciju nogu i hoda. Rehabilitacija hoda podržava pojedince na putu postizanja najvišeg stupnja neovisnosti u svakodnevnom životu. Što se detaljnije prirodni pokreti mogu izvesti, tim bolje. Na taj način oni su trajno pohranjeni u mozgu, zahvaljujući neuroplastičnosti mozga.

PERPEDES, tako na temelju end-effector pristupa, omogućuje:
  • prirodne pokrete hoda uključujući plantarnu fleksiju stopala
  • progresivnu kontrolu kuka i trupa
  • raznovrsne mogućnosti podešavanja i intuitivno djelovanje
  • visoki subjektivni osjećaj sigurnosti
  • revolucionarnu tehnologiju
  • ekonomičnost

Omogućujući prilagodbu duljine koraka i razmaka između stopala, postiže se odnos od 60% faze oslonca i 40% faze njihanja, što odgovara prirodnoj kretnji hoda pri normalnoj brzini hodanja. Perpedes na taj način podupire normalan ciklus hoda.

PerPedes uređaj za rehabilitaciju nogu i hoda u SB Arithera jedini je takav uređaj u središnjoj i jugoistočnoj Europi.