INDIKACIJA – Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest je progresivan degenerativni, neurološki poremećaj središnjeg živčanog sustava koji utječe na kretanje. Uzrok tome je degeneracija živčanih stanica u dijelu srednjeg mozga koji se naziva bazalni ganglij, a koji kontrolira tjelesne pokrete.

Razlog tome je smanjenja proizvodnja neuroprijenosnika dopamina koji se proizvodi u crnoj tvari (substantia nigra) u mozgu, a koji je potreban bazalnom gangliju za obavljanje svoje funkcije. Bolest napreduje polako, često sa malim neprimjernim tremorom jedne ruke. Tremor je najpoznatiji znak ove bolesti, a često ga prati i usporenost pokreta i ukočenost tijela. Najčešće se javlja u starijoj dobi, kod osoba starijih od 60 godina.

Simptomi

Bolest kod većine pacijenata počinje postupno i podmuklo tremorom ruku u mirovanju.

  • Tremor – šake, ruke, nogu, lica i čeljusti
  • Bradikinezija – sporost pokreta
  • Rigiditet – krutost tijela i udova
  • Poremećaj ravnoteže, držanja i koordinacije tijela
  • Smanjena pokretljivost tijela
  • Problemi u kretanju – smanjenje ili nemogućnost pregibanja ruku i nogu, teškoće u skretanju, nagli smrznuti pokreti
Uzroci

Iako je provedeno mnogo istraživanja, uzrok Parkinsonove bolesti još uvijek je nepoznat. Mnogi stručnjaci smatraju da je bolest uzrokovana kombinacijom genetike i utjecaja okoline. Mogući uzroci mogu biti i povrede glave, moždani udar, hidocefalus, otrovi iz okoline i razni lijekovima te drugi.

Liječenje i rehabilitacija

Parkinsonova bolest liječi se lijekovima koji su više usmjereni na simptome te rehabilitacijom.

Fizioterapija i rehabilitacija koristi za poboljšanje oštećene motorike, ravnoteže, držanja i hoda kao i aktivnosti svakodnevnog života (umivanje, češljanje, hranjenje, odlazak na toalet, i dr.)

Primjenjuju se sljedeće vrste rehabilitacija:

Robotska neurorehabilitacija omogućuje brže i kvalitetnije postizanje rehabilitacijskih rezultata pacijenata sa Parkinsonovom bolesti kako bi im se olakšalo kretanje i svakodnevni život, te bili samostalni i aktivni što je duže moguće.

robotska-neurorehabilitacija-parkinsonova-bolest-slika