Neuroplastičnost mozga

Ljudski mozak je jedna od najsloženijih struktura u prirodi, koju čine više od 100 milijardi neurona međusobno povezanih sa više od bilijun sinapsa.

Do nedavno smatralo se da mozak, jednom razvijen u dječjoj dobi, nema više sposobnost obnoviti se ili regenerirati. No, nova istraživanja potvrđuju suprotno. Mozak odrasle osobe generira nove neurone koji su sposobni učiti i pamtiti te stvarati nove sinapse ili reorganizirati stare neuralne veze.

Pokret započinje u mozgu. Živčane stanice u mozgu koje su odgovorne za pokret i motoriku šalju impulse u alpfa-moto neurone živčane moždine koji dalje prosljeđuju impuls do mišića.

Ozlijeđen mozak može iznova naučiti pokret i kako hodati

Neurogeneza (razvoj novih neurona) omogućava neuroplastičnost mozga, sposobnost mozga da se reorganizira nakon povreda, oštećenja i degenerativnih oboljenja te kompenzira izgubljenu funkciju stvaranjem novih neuronskih veza, ponovnim učenjem i pamćenjem. Vremenom izgubljena sposobnost, kao što su govor, pokret i hod, mogu se povratiti tako da zdravi dio mozga ili preostala živčana vlakna leđne moždine preuzmu funkciju, što rezultira unapređenjem fizičke sposobnosti osobe.

Intezivna neurorehabilitacija ima odlučujuću ulogu u tom procesu, potičući reorganizaciju živčanog sustava, omogućujući da pacijent povrati funkcionalnost tijela čim više je to moguće.

700000
Novih neurona stvara se dnevno u hipokampusu odrasle osobe
10000
Različitih vrsta neurona
nalazi se u mozgu
100000
Kemijskih reakcija
u mozgu u 1 sekundi
2 km/sat
Brzinom između 1,6 i 432 km na sat kreću se informacije u mozgu
1 min
Samo 5 minuta bez kisika može uzrokovati oštećenje mozga