INDIKACIJE – Cerebralna paraliza

Cerebralna paraliza je neurološki poremećaj uzrokovan ozljedom ili malformacijama mozga kod djece do kojih dolazi tijekom razvoja mozga djeteta. Cerebralna paraliza primarno zahvaća motoriku tijela, tonus i koordinaciju mišića, te držanje i ravnotežu.

Ona pogađa najčešće novorođenčad rođene prijevremeno, i to do dvoje na 1000 djece. Ona je kronično stanje koje nije opasno po život i nije progresivno ali nije niti izliječivo. Cerebralna paraliza je stanje fizičke invalidnosti koja utječe na funkcionalni razvoj dijeteta.

Uzroci

Cerebralna paraliza je rezultat ozljede ili malformacije mozga, ozljede prilikom poroda i nedostatka kisika (prije, za vrijeme i neposredno poslije poroda), izljeva krvi u mozak zbog nedovoljno razvijenih krvnih žila te postnatalne infekcije i druge bolesti tijekom prve godine života kao što je meninigitis, traume i druge.

Simptomi

Simptomi mogu varirati od umjerenih do teških.

 • Slaba motorika
 • Spastičnost mišića – krutost, ukočenost
 • Ataksija – loša koordinacija pokreta
 • Fluktuirajuće mišićne kontrakcije
 • Loša ravnoteža, držanje i koordinacija tijela
 • Moguće intelektualna oštećenja
 • Oštećenja vida i sluha
Vrste

Postoje četiri osnovna tipa cerebralne paralize:

 1. Spastična cerebralna paraliza– ukočenost zahvaća obje ruke i noge, ili samo ruku i nogu na jednoj strani
 2. Koreoatetotična cerebralna paraliza – izvijajući, usporeni pokreti ruku i nogu
 3. Ataksična cerebralna paraliza – loša koordinacija pokreta, uz opću slabost mišića i drhtanje
 4. Miješani oblikcerebralne paralize – najčešće kombinacija spazma i koreoatetoze

Liječenje i rehabilitacija

Cerebralna paraliza ne može se izliječiti, to je kronično i trajno stanje.

Fizioterapija i radna rehabilitacija koristi za poboljšanje oštećene motorike, s fokusom na hodanje, stajanje, fleksibilnost, ravnotežu i držanje tijela.
Također važno je razviti vještine aktivnosti svakodnevnog života (umivanje, češljanje, hranjenje, odlazak na toalet, i dr.).

Primjenjuju se sljedeće vrste rehabilitacija:

Robotska neurorehabilitacija posebno je efikasna za rehabilitaciju funkcionalnih vještina pacijenata sa cerebralnom paralizom, a koja mu omogućuju veću samostalnost i bolju kvalitetu života. Naglasak je na rehabilitaciji nogu i hoda, no provodi se i terapija za ruke s ciljem unapređenja fine i grube motorike.